Friday, October 30, 2015

Getting Driving license in Abu Dhabi UAE part 3

Its always a huge process, from applying to getting a driving license in Abu Dhabi, UAE. After passing the theory driving license exam, you enter into the crucial part of receiving a driving license, which is the practical exam

1) Where do i book for a practical driving license exam?

Ans : After passing the theory driving license exam, depending on the status of your application (check part 2 of this blog) , you can register a date for practical driving license exam at the Emirates Driving company in Mussaffa, UAE

2) How long will it take to get a practical test date ?

Ans : Usually, it takes atleast 3 months to get a practical driving license exam date. But after you book a date, you can download the Ministry of Interior Mobile App, where you can register and pre-pond your test date atleast for a month before by paying a fee of 60 AED.

3) Where can i download the MOI app?

Ans : The App will be available in app store depending on the phone you use.

4) 

Tuesday, July 28, 2015

Getting a driving license in Abu Dhabi, UAE part 2


After opening the file for driving license in Abu Dhabi, as soon as you book the date for theory class, the journey to the dream of getting a driving license begins.... You need pure dedication and hardwork to achieve it, as it is a big achievement to acquire a driving license in Abu Dhabi or any other emirates in UAE. The process and procedures might differ in each emirates as they all have there own rules and regulations, but the base will be pretty much the same.

1) I have opened my driving license file? What are the next procedures?

Ans: As soon as you open the file, you can book a date for theory classes. It is mandatory for every one to  sit for 4 day theory class.

2) Can i choose my own date for theory class?

Ans : You can choose the date for driving theory class depending on the availability of seat. Each class has limited seats. So you can tell the date and they will tell you if its available or not. If there is space they could give that date. But as there is a huge number of applicants for driving license, it would take at least one week to get yours

3) How many day will be the theory class for driving license?

Ans : Theory class will be 4 days depending upon the timing you choose, Basically there will be eight lessons and each lesson will be a two hour session

4) What will they be teaching in the theory class?

Ans : There will be eight lessons which you have to complete. Each lesson would take 2 hours to finish.

Lesson 1 - Traffic rules, Road Markings and Road traffic signs

Lesson 2 - Inside city limit

Lesson 3 - Outside city limit

Lesson 4 - Driving under difficult condition

Lesson 5 - Some critical situation

Lesson 6 - Driving behaviour and human road manners

Lesson 7 - The car and basic elements

Lesson 8 - Safety while driving

5) What should i do to learn more than i listened in the theory class?

Ans: when you book yours theory class, they will provide you a Emirates Driving Handbook where you can read and understand more about it. The book will be in English language with coloured pictures.

6)  I dont know how to read english ? What should i do for the theory class?

Ans : Theory classes are available in different regional languages. Do enquire the counter before you register for the theory class. Arabic, Malayalam , Urdu are some of the other languages available other than English for the theory class.

7) I cannot sit for the theory class as i am very busy at work and i dont get leave ? What should i do?

Ans : Its mandatory to sit for the theory class if you want to apply for driving license. Classes are available from morning 6 am till night 10 pm and even further. Kindly enquire that before registering for theory class and find a convenient time accordingly.

8) I sit for the theory class, But i didnt understand anything ? What should i do?

Ans : First of all, The things they teach in theory class are just general road stuffs, like sign boards and rules and things we have to do while driving. Be dedicated and sit in class in a positive attitude, as if you want to understand how we driving in this country. The lecturers are always happy to help us, if there is any questions. If you still don't understand, you can always go home and read the handbook and understand the pictures shown in it.

9) I missed one of the session ? Can i rebook?

Ans : Yes, if you have missed a session, you can always rebook for another date for free. You can also change the date of session later.

10 ) How will be the theory exam for getting a driving license in Abu Dhabi ?

Ans : Theory exams will be objective type. ie, Each questions will have 3 options and you choose one of the option as the answer. Depending on the language you selected for theory class , The exam pattern will be different, as i came to know, Arabic and English exams are done in computers while Malayalam will be done using a pen and paper

11) I have chosen Malayalam for theory exam? So will the question be in Malayalam?

And : No, The questions will be in English, But there will be someone who will translate it to Malayalam for you.

12) I have failed in the theory driving license exam? What will i do next ?

Ans : If you have failed in the theory driving license exam, you can rebook again for a theory class with the a fee which will be around 200AED which you have lost your marks. Its mandatory to sit for failed theory classes again if you have failed for the exam. ie, If you have more wrong answers from lesson 3 and 4, then you need to sit for only 3 and 4 theory class.

13) After resiting for the theory class? What is the next procedure?

Ans : After you have completed the theory class, you can again book for a exam date.

14) I failed twice for theory driving license exam? Whats next ?

Ans : You will get three chances, ie, each time you fail, you have to sit for the theory class again and also give the fee accordingly, When you fail three times, next the exam will be oral where a representative from emirates driving company will do an oral exam with you

15) I passed the theory driving license exam? Whats next ?

Ans : After you pass the theory driving license exam, you can proceed according to your application.
ie,
If you have a license from your home country (depends on the country), you will get one free chance for practical exam. Where you can go directly and book for a date for practical driving license exam as soon as you pass your theory driving license exam.
If you don't have a home country license, You have to book for a practical class, were a coach from Emirates Driving company will teach you how to drive. If you know driving, then there will be an evaluation session, where they will evaluate your driving skill and assign classes accordingly


Thursday, June 18, 2015

Getting a driving license in abu dhabi


Step by Step on the process of getting a driving license in Abu dhabi


To aquire a driving license in abu dhabi or anywhere in UAE is like acomplishing a big task. Because the process and tests we have to face and pass is too much. But the government have made is clear and simple which is really helpful for someone who love to take a driving license in Abu Dhabi.
 Before i started planning to apply for a driving license i had so much questions and there was not much of resource where i can get answers for my questions. So that is the reason why i wanted to write a blog to help others who wanted to open a driving license in Abu dhabi

1) Where to open a driving license file in Abu Dhabi in UAE?? 

If you live in Abu Dhabi, you can open a file in Emirates Driving Company in Musaffa.Ladies can open the driving license file in Muroor police station as well. I heard there are other police stations where you can open file for driving license( not sure which all ). For more details you can contact the live support chat or call the customer care in Abu Dhabi e-government website. Make sure the police station where you open the file have eye testing facility otherwise we have to get eye test done from outside.

2)  How to go to Emirates Driving company in Musaffa to open a driving license file?

You could get a taxi from any where in the city which could cost atleast 50 - 60 AED. So its better to get a friend so you can share you taxi fare. Buses are also available to Musaffa EDC.  Shared taxi is also available from city for a cheap transit.

3) Where is Emirates Driving Company?

It is located in Musaffa. Every Taxi driver knows this place and they will drop you at the exact location. You can visit there website to know more about it.

Address :  Street no. 17 Mussaffah Industrial Area
                Abu Dhabi, United Arab Emirates 

4) What are the documents i should have for opening the driving license?

You should carry following things with you while opening a driving license file

  • Copy of passport ( front and back) 
  • Copy of emirates ID with original for verification
  • NOC from the company in arabic
  • Copy of visa page 
  • Arabic transulated and embassy attested copy of driving license ( If you have license in your home country )
  • Passport size photo (4)
 5) If i have a home country license, should i get it attested from the embassy?

Depends on the country, If you are from India, then you should get attested from the Indian embassy. For other countries, you have to check with the emirates driving company.

6) Can i get a driving license in uae without siting for theory or practical test?

Yes, Only if you have a license giving from the below countries:

• GCC countries
• Australia
• Austria
• Belgium
• Canada 
• Denmark
• Finland
• France
• Germany
• Greece
• Netherlands
• Ireland
• Italy
• Japan 
• New Zealand
• Norway
• South Africa
• South Korea
• Spain
• Sweden
• Switzerland
• Turkey
• UK
• USA

 All others need to follow the normal procedure to aquire a driving license in Abu Dhabi , UAE

 7) What time i should reach Emirates driving company to open a file ?

Ans : Musaffa emirates driving company will be open from 7:30 am till 3 pm. Since they have token system, It will be first cum first basis. So earlier u want to leave, the earlier you should reach the place.  

8) You have any suggestion, as you have already been to open a driving liscence file?

Ans: I would say its always better to keep every documents with you before you visit the place to open a file, Because if you miss one document they gonna sent you back and its gonna be hard if you came all the way from city.

9) What are the procedures to open a driving licence file in Abu Dhabi, UAE ?

Ans: First get a taxi or bus and go to Emirates Driving company in Mussaffa. Every taxi driver knows the place. If you are looking for a cheap transportation, look for the pick up taxi or so called patani taxi. The normal taxi would cost around AED 50+ if you are travelling from Abu Dhabi mall area. Its always better to go early, so you can get back home early too.

First, when you reach musaffa you can see two buildings for emirates driving company. One building is for the file opening related stuff and other building for booking test and training etc. Ask someone in the compound and they would definitely be able to show you the rite building for file opening. 

Once you enter the building, there will be a security guy asking where you want to go. For driving license file opening, Its on the first floor. So as soon as you get into the building you could see steps on the right to the first floor. In first floor, you can see a huge hall with lot of chairs and counters as if like a waiting area in the airport. But as soon as you get into the hall, on the right side you can see a counter which is like a reception area where there will be a guy in police uniform siting. You have to first submit all the documents there, So they will check and verify if you have all the correct documents and then they will give you a token for door number 13 which is where you take your eye test. (Incase, if you forgot to take a photo copy of some document, Don't worry, as there is a guy siting on the left side with a scanner and printer where you can take a copy of your documents. But it cost 2 AED for 1 print. So make sure you take coins for that. ) . 

So after you get your token for eye test . You walk to the opposite side, which is to the left of the hall where there is an optician who would conduct your eye test which would cost around 30 AED. As soon as you are done with your eye test, they will give you another token where you go to the opposite side and wait till you token number is called.

When they call your token number , you have to take all the documents and go to the respective counter where they verify your documents and take photo. They will also ask if you want manual or automatic. After verifying all the documents for opening a driving license file, they will provide you a paper which you should show while taking the test. For people who already have hometown license they will provide you a driving pre-licence card which we can start learning using the card.

Thats it .. You have successfully opened your UAE driving license file. Its valid for 6 months from the date of opening.

10) I have opened the driving license file . So whats next ?

Ans : After opening the file , Its compulsory to sit for a 4 day theory class ( its mandatory for everyone).

11) Where should i register for theory class?

Ans: After you open the driving license file, you will get a evaluation sheet. With that you have to go to the next building in emirates driving company in musaffaa where you can register to a theory class

12) what are the documents needed for registering the driving license theory class?

Ans: You need a copy of your passport, visa and emirates ID . Also i recommend to get a copy of all the papers that they have provided to you while opening the file.

13) What are the process for registering the theory class?

Ans : As soon as you open the file from musaffa emirates driving school, with the required documents, go to the next building or ask anyone in emirates driving school and they will be able to show you the building to register theory test.

As soon as you get in, you can see a reception desk straight in the middle of the building. Show the documents that you received while opening the driving license file and they will give you a form to fill out. Collect the form and fill it ( Make sure you bring a pen as its hard to find a pen there ). Its a simple form where you fill out you details. They will also provide you a slip where you can see the price of each theory class. After filling the form,  ask for the typing area where they will arrange the documents and pin it for you. Using the pin documents, go to the front reception again, where they will check the documents and provide you a token number.

14) What is the price of the theory exam for driving license in UAE?

Ans: Price various according to the type of license you are applying for

  • Light Vehicle Theory course fee - AED 830/-
  • Heavy Vehicle Theory course fee - AED 1400/-
  • Heavy Bus Theory course fee - AED 1220/-
  • Motorcycle Theory course fee - AED 860/-
15) What are the documents i should submit for registering the theory course?

Ans : You have to provide the following document

Passport and valid visa copy
Emirates ID copy
2 Photos 
Copy of Traffic Appointment slip ( You get after you open a driving license file )
Copy of Training card ( if available )

15) Can i pay through credit card ?

Ans : Credit or Debit cards are not accepted in any of the counters. But if you have only card, there is an ATM machine besides the entrance of the building. 

16) How long is the theory class? 

Ans: 4 day theory class is mandatory for everyone who is applying for a driving license in Abu Dhabi,UAE. The duration of class is 1 or 2 hours per day.

17) When do i get the date for the theory class?

Ans: While registering for theory class they do ask for the dates. You can tell the date you want. But according to availability they will assign the class for the respective dates. Class timing starts from 6:15 am to 10pm

18) I have work from 9am to 6pm. So how do i go for theory class?

Ans: You can either choose a class at 6 am which will finish by 7 or 8 else you can choose a class after 7pm 

19) I am not that good in English , So how do i attend the theory class with my little english knowledge?

Ans: Theory class are conducted in most of the local languages. Classes are available in Arabic, English, Urdu, Malayalam, Pashto and other national languages. You could choose your mother tongue for theory course and exam. 

20) What are the things i would receive when i register for theory course ?

Ans: After paying the amount, you would receive a picture guide hand book to learn which includes everything that will be taught in the theory class.